Szikora Marcell Szikora Marcell | olvasási idő: 6 perc

Egy óra elég ahhoz, hogy eldöntsd, hogy megfelelő partnereddé válhatunk a jövőben?

Én azt gondolom, hogy IGEN. Ha kéred, akkor bemutatom:

  • referenciáinkat,
  • a fejlesztői környezetünket,
  • az ügyfeleink véleményeit összesítő doksit,
  • de akár fel is hívhatunk egyet közülük kihangosítva és
  • előveszem a diplomámat is

ha ez szükséges ahhoz, hogy el tudd dönteni, alkalmasak vagyunk-e a megbízásodra.

Az első óra ingyenes

A legfontosabb azt megérteni, hogy te nem egy terméket vásárolsz nálunk, hanem az időnket és a jelenlétünket kéred. Ha személyesen kimegyek hozzád tárgyalni egy problémával kapcsolatban, akkor lehetséges, hogy az első 30 percben már olyan információkat kapsz tőlem, amelyre hónapok óta vártál. Viszont az is lehet, hogy időpocsékolás számodra az egész és alkalmatlan vagyok az általad megfogalmazott feladatok elvégézésére. Ezt döntsd el te!

Az első óra ingyenes! Ezt a kockázatot mi vállaljuk! Bármilyen információval is mész haza az első óra után:
a cég ajándéka volt!

Döntöttél?

Azt tudnod kell, hogy utána viszont bármilyen tevékenységgel bízol meg minket, vagy személyes találkozót kérsz tőlünk az pénzbe fog kerülni. Hogy miért?

Személyes találkozó

Gondolj bele: ha minden érdeklődővel annyit csevegnénk, amennyit ő szeretne, akkor mikor dolgoznánk és termelnénk? Ne érts félre, mert szívesen beszélgetünk az ügyfeleinkkel, sőt azt hiszem abba a rétegbe tartozunk, akik kifejezetten intelligensen kezelik az ügyfelek kéréseit. Erről is tudok mutatni véleményeket, mert bőven vannak!

Tartozunk annyival, hogy az elvállalt megbízásokat határidőre teljesítjük. Ehhez az kell, hogy a váratlan események számát a minimálisra redukáljuk. Ehhez az szükséges, hogyha valamilyen oknál fogva telefonon, vagy személyesen szeretne valaki velünk értekezni - bár nevezzük ezt inkább konzultációnak, - akkor a helyén kezeljük az ezzel eltöltött időt. Bizony ez a (pénz)termelés idejéből számolandó idő. Ha az ügyfelünk vagy, akkor a te projekted fejlesztési idejéből megy el ez a napi néhány 30 perces beszélgetés. Összeadva ez rengeteg időt jelent.

Mindannyian úgy gondolkodunk, hogy amiért pénzt fizetünk, azt meg kell hogy becsüljük. Ez alapján vezettük be a fizetős konzultációt is. Ha parkoltál már nagyon drága helyen, akkor tudod miről beszélek. De elég csak abba belegondolni, hogy egy-egy tárgyat vagy élményt hogy értékelünk ha az ingyen van, vagy pénzt fizettünk érte. Az eredmény hatásos: kevesebb öncélú csevegés, több hatékony beszélgetés és tanácsadás. Aki pedig mindezek ellenére hatodszor is végigmeséli az életét, az kifizeti ennek a díját hatodjára is.

Árajánlat összeállítása

Ha egy egyszerű, tipikus weboldal igényével érkezel, akkor ritka vagy, mint a fehér holló. Soha sem láttam még két ugyanolyan projektet. Mint ahogy már említettem a mi piacunkon nincs tömeggyártott termék. Minden igény egyedi, így az árajánlat is, ami az igény alapján készül. Az a cég, aki futószalagon gyártja a weboldalakat, az nem kíváncsi valójában a vevő céljára, és általában a háttéremberek szakértelme is alacsonyabb.

Ebből következőleg munka van az ajánlat összeállításával. Az esetek nagy részében nem konkrét specifikációval érkeznek hozzánk, hanem ötletekkel. Ebből kell nekünk összegyúrni egy olyan komplett fejlesztési tervet, amely árazható és kivitelezhető. Mindemelett több üzleti szempontot is megvizsgálunk.

Technikailag bármit leprogramozunk. De üzleti szempontból nem. Ha azt látjuk, hogy az ügyfél teljesen rossz elképzeléssel próbálkozik, akkor első körben megpróbáljuk jó irányba téríteni, másodsorban pedig lebeszélni az ötletéről. Túl sok félrement ötletben vettünk már részt, mint kivitelezők. Ezt szeretnénk elkerülni.

Emiatt tartjuk fontosnak a konkurencia elemzését és az adott piac megvizsgálását. Nem csak programozási szempontból, hanem sok más szempontból is alá kell támasztanunk az ötlet megvalósíthatóságát. Ráadásul a kész tervvel átmehetsz bármelyik másik csapathoz is, mert ezek alapján jó munkát fognak tudni végezni vele.

Ugye, hogy ez mennyivel másabb mint egy emailben odalökött összeg?

Megéri ez nekem?

Nem titkolom, hogy nálunk vannak olcsóbb cégek, akik ingyenesen babusgatják a vásárlókat. Sohasem fogjuk az előnyeink közé bevenni azt, hogy olcsók vagyunk. Nem vagyunk azok, de vannak olyan cégek is, akik nálunk nagyságrendekkel nagyobb összegeket kérnek el. A döntés a tied!

Egy próbát megér nálunk tenni, hisz:

az első óra ingyenes!

Ha tetszett, oszd meg barátaiddal, üzleti partnereiddel:

Szólj hozzá és véleményezz...
comments powered by Disqus