Szikora Marcell Szikora Marcell | olvasási idő: 7 perc

Nyíregyháziként hova jársz bevásárolni? Melyik moziba jársz? Melyik az az étterem, ahol a legtöbbször étkezel, kivel fejleszteted a weboldaladat? Összességében nagyon kevesek vagyunk, akik másik városba járnak át a pénzüket költeni. Ha azonban szegmentálva vizsgáljuk meg a kérdést, akkor egy érdekes tendenciát figyelhetünk meg...

Hol vásárolod a banánt?

Honnan származik az a gyümölcs, amit helyben vásárolsz meg? Hiába jársz olyan üzletbe, amely nincs messzebb mint 10 perc autóval, mégis olyan termékeket vásárolhatsz, amelyek több napot utazva, több ezer kilométer távolságból érkeztek hozzád. Fel lehet tenni a kérdést, hogy jól van-e ez így, de tényekről beszélgetünk. Ahogy tovább vizsgáljuk a helyben kapható termékeket, akkor egyre több mindenről derül ki: szinte nem találni helyi előállítású árút.

Mi a helyzet a szolgáltatókkal?

Első látásra a tendencia megfordul: ha fogorvoshoz, színházba, étterembe vagy fodrászhoz mész, akkor ritkán kapsz olyat, amely nem helyi illetőségű. Természetesen az alapanyagok, eszközök származhatnak máshonnan, de vizsgáljuk meg a „termék” előállítójának személyét.
A szakács tőled néhány méterre állítja elő kedvenc fogásodat. A színházban olyan színészek játszanak, akikkel együtt nőttél fel. A fodrászod fizikai kontaktusba lép veled. A fogorvosról pedig ne is beszéljünk…

Távszolgáltatás

Manapság nem ritka az a fajta berendezkedés, amelyben vállalkozások úgy szolgáltatnak, hogy semmilyen személyes kontaktus nem szükséges a munkájuk végzéséhez. Fordítóirodák, ügyvédek, programozás és weboldal vagy webshop fejlesztés is tud hasonlóképpen működni. Így gyakori, hogy egy-egy cég saját városába abszolút nem szolgáltat, mert az országos, vagy nemzetközi piacra céloz.

Tekintsük át előnyeit és hátrányait a Webness Webügynökség szolgáltatását alapul véve.

Modern kori weboldalfejlesztés

Nyíregyházán üzemelünk. Itt bérlünk irodát és itt kerül leütésre minden egyes karakter a számítógépen, amelyből végül futtatható programkód születik, amiből aztán működő és pénzt termelő weboldal készül. Ügyfeleink nagyobb része viszont nem nyíregyházi. Miért? Mert országosan, sőt nemzetközi szinten működünk, így arányosan oszlik el az ügyfelek száma az ország városait nézve.

Ez nem egyedi eset. Tekintsünk csak rá a mai trendekre. A startupok világát éljük. A startup vállalkozások egyik fontos alapköve az, hogy korlátlan elérést biztosítson a világ bármely részére, méghozzá jól skálázhatóan. De nézzük meg a Google, Facebook, Youtube szolgáltatásait, amelyek nem is egy konkrét helyhez köthetően végzik a feladatukat, megfoghatatlanul.

Kinyílt a világ!

Nem szükséges versenyeznünk más weboldalfejlesztő cégekkel a városon belül, nem kell konkurenciának tekintenünk egymást. A weboldalunkra rátalálhat Nyíregyházáról is bárki, de akár Kiskunfélegyházáról is, de a nyugati határ mellőli kis faluból is megkereshetnek minket. Arról nem is beszélve, hogy dolgoztunk már az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában élő ügyfeleknek is. Innen Nyíregyházáról.

De az országot is megvizsgálhatjuk, hiszen nemrégen adtuk át a budapesti Theo Papa új weboldalát. Szintén mostanában lett kész a miskolci Jánosik Kft új honlapja, de pár éve mi csináltuk a Miskolci Nemzeti Színház weboldalának felújítását is alvállalkozóként .

Kimondhatjuk, hogy a globalizáció jót tett a piacnak. Talán a weboldalfejlesztés nem is tud másként működni?

Bezár a világ!

Gondoljunk vissza néhány évtizeddel korábbra. Hasonlítsuk össze, hogy hány személyes találkozót bonyolítottunk le akkoriban és mostanában. Azt gondolom, hogy drasztikusan visszaesett a számuk.

Létezik számunkra Facebook, Skype, Gmail és számos más alkalmazás, amivel ingyenesen tárgyalhatunk és „találkozhatunk” partnereinkkel. Ott az okostelefonunk is, amellyel bárhonnan intézhetjük ügyeinket. Tudsz olyan helyet az országban, ahol nincs konzisztens térerő? Az biztos, hogy kedves városomban, Nyíregyházán mindenhol van!

Ezen állapotból következik például az a tény is, hogy a projektjeink nagy részében a megrendelővel személyesen még nem is találkoztunk. De van olyan régi partnerünk, akivel évente maximum egyszer látjuk egymást élőben. Mindent innen a székemből intézek. Legyen szó projekt előkészítésről, árajánlat áttárgyalásáról, vagy a weboldal átadásáról: online minden megvalósítató.

Sajnos azt láthatjuk, hogy a világ mai működése megnyírbálja a személyes kapcsolatokat. Lehet, hogy gyermekeink már ebbe nőnek bele, de mi még tudjuk azt, hogy milyen jó egy tárgyalást kézfogással zárni. Hát tegyünk így!

Nyíregyháza! Várunk rád!

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a modern világ nehézségei és hátrányai minél később legyenek észrevehetőek a működésünkben. Mindig ünnep az, ha egy új érdeklődő vagy egy régi partner tér be hozzánk és kávéval kínálhatjuk. Ha pedig ezt egy nyíregyházi teszi, az külön öröm!

Azt javaslom, hogy tedd meg te is ezt és beszéljük át vállalkozásoddal kapcsolatos webes lehetőségeket!

Ha tetszett, oszd meg barátaiddal, üzleti partnereiddel:

Szólj hozzá és véleményezz...
comments powered by Disqus