Szikora Marcell Szikora Marcell | olvasási idő: 3 perc

Alig hogy elkezdünk alkalmazkodni a mobileszközökhöz, a webdizájn ismét újabb kihívás elé néz. Megjelentek a viselhető eszközök, okosórák, szemüvegek, és számtalan kérdést vetnek fel.

Az elmúlt években a reszponzivitás alkalmazása rohamos léptékben kezdett terjedni, hiszen rengetegen felismerték, hogy ha nem lépnek időben, elveszítik a mobilnetezőket a konkurencia javára. Ma már a mobiltelefonok megkerülhetetlen tényezőnek számítanak, a netezők nagyon magas arányban használják ezt a web böngészésére az asztali gépek helyett. Néhány éven belül azonban újabb forradalom várható, s talán még jelentősebb is, mint a jelenlegi.

Az új generáció

Az Apple nemrég hozta ki első okosóráját, amelyben webböngésző még nem található – ez érthető is, tekintve, hogy mindössze egy 272x340 pixeles kijelző áll rendelkezésre. Ezen webes tartalmakat megjeleníteni, navigálni szinte lehetetlennek tűnik. Garantált azonban, hogy nem kell rá sokat várnunk, és valamilyen formában az órával is megoldható lesz majd a böngészés. Az okosszemüvegek ugyanígy alkalmasak lesznek erre. A legnagyobb probléma nem is a megjelenítés, hanem a navigáció.

Hogyan lehet kezelni egy weboldalt, amely egy óralapnyi felületen akar olvashatóan megjelenni? Minimális tartalommal, minimális dizájnnal lehetséges a szükséges funkcionalitást elérni, ha az okoseszközök összekapcsolódnak, még inkább, de hogyan navigálunk, ha ujjunk akkora, mint maga a kijelző?

Csak okosan

A jövő a gesztus- és hangalapú vezérlésé. A (nagyon is közeli) jövőben a webfejlesztőknek arra is gondolniuk kell majd, hogy ha oldalaik viselhető okoseszközökön jelennek meg, akkor megfelelően értelmezni tudják a felhasználó parancsait. A navigációs parancsokat persze a webböngésző, a szoftver, a felhőn keresztülszáguldó beszédfelismerő szolgáltatások biztosítják majd, az oldalt azonban alkalmassá kell tenni arra, hogy ezzel az új típusú interakcióval könnyen kezelhető legyen.

Hogy ez mit jelent, pontosan ma még nem tudjuk, nem tudhatjuk, hiszen a legelső lépéseket tesszük e téren még hardver tekintetében is. Az azonban biztos, hogy a forradalom a küszöbön áll. A viselhető technológia elterjedése, átlagember számára is megengedhetővé válása ugyanúgy néhány év alatt bekövetkezhet, mint a kezdetben luxusnak számító nagyképernyős okostelefonoké, melyek mára mindenki zsebében, táskájában ott lapulnak.

Aki nem modern reszponzív dizájnt használ, már most le van maradva, konkurensei e pillanatban is elhalásszák előle azokat a látogatókat, akik inkább egy jobb felhasználói élményt nyújtó oldal után néznek. De még aki naprakész, az sem dőlhet hátra – a változás folyamatossága éppen azért olyannyira közhelyes, mivel annyira igaz, s ez csak még határozottabban érvényes magára az internetre.

Ha tetszett, oszd meg barátaiddal, üzleti partnereiddel:

Szólj hozzá és véleményezz...
comments powered by Disqus