Szikora Marcell Szikora Marcell | olvasási idő: 4 perc

A te fejedben is megfogalmazódott már ez a kérdés? Amikor egy megbeszélt dátumon túl sem volt kész a megrendelt szoftvered? Vitáztál már emiatt programozóval? Bukott meg projekted amiatt, mert nem volt időre kész? Járjuk körben a jelenséget...

Miért fontos a határidő?

Ez nagy segítség a megrendelőnek és a kivitelezőnek is. Ezáltal mindannyian tudunk tervezni. Hogy osszuk be a pénzünket, az időnket és az egyéb erőforrásainkat? Ráadásul ad egy irányvonalat, amihez mérni tudjuk az elkészültséget és meg tudjuk állapítani, hogy jól állunk-e, vagy sem. Ráhelyez egy bizonyos nyomást a programózó brigádra, amely miatt hatékonyak tudnak lenni. Akkor hol rontjuk el, ha ez egy ilyen szuper dolog?

Ki dönt a határidőről?

Általában a megrendelő, azaz te. Miért gond ez? Mert szakértelem hijján ez a dátum gyakran irreális az elvégzendő munkához képest. Tudom, hogy vannak terveid, és mi szeretnénk ebbe minél jobban belesimulni, de ez gyakran lehetetlen. Ilyenkor elviszed a projektet oda, ahol jobbat ígérnek a határidőt nézve. Ez pedig több szempontból is káros lehet a végeredményre.

1. Nem megfelelő szakember

Kezdőként belementem olyan projektbe is, ahol a határidő nagyon szoros volt. Mégohzzá irrálisan. Ez azért volt, mert nem volt megfelelő mennyiségű megrendelésem és muszáj voltam elvállalni a munkát. Mára már másképp állok hozzá. Azt gondolom, hogy egy profi szakember nem tesz ilyet. Akkor sem, ha emiatt le kell húznom a rolót és be kell zárnom a boltot. Hiszen azt szeretném, hogy elégedett legyél!

Tényleg ezt szeretném, szóval hallgass rám. Nem egy projekt erejéig szeretnék veled együtt dolgozni, így hidd el, hogy a legjobbat akarom adni neked. Természetesen ha elfogadod, hogy amit kérsz, az nem kivitelezhető irreálisan szoros határidővel.

2. Rosszabb minőségű termék

A kódolás egy kreatív feladat. Ha nem az lenne, akkor már rég robotok végeznék a munkámat. Futószalagon jönnének a kódsorok, mint a gyárban az autók. Viszont nincs két ugyanolyan projekt. Minden megrendelőnek más és más az elvárása ugyanazon témakörön belül is akár. Az emberi tényezőt így nem lehet kizárni.

Szükséges, hogy a munkát végző programozó kipihent és összeszedett legyen, és nyugodt körülmények között dolgozhasson. Ne éjszakába nyúlóan, vagy hétvégén kelljen programoznia, mert akkor az agya már nem dolgozik 100%-os teljesítményen.

Emberek vagyunk! Ennek az eredménye nem lesz más csak kapkodás, oda nem figyelés, rossz programozói megoldások, hiányos programkódok, és a végén egy rossz termék és egy elégedetlen megrendelő.

Hogyan állapíthatjuk meg a megfelelő határidőt?

Nehezen megállapítható az, hogy a tervünk egy programozói brigád által milyen gyorsan kivitelezhető. Hiszen mindig egyedi az igényünk. Ahány árajánlat, annyi különböző dátum érkezik. De akkor mit tehetsz?

Először is higgy a programozóknak! Ha nem bízol bennük, akkor ne dolgozz velük! Hogy vársz el jó eredményt így tőlük? Kérdezz meg néhány ismerőst, hogy mi a tapasztalatuk! Olvass utánuk! Kérdezd meg ügyfeleiket, hogy ők olyanok-e, akiknek lehet hinni!

Másodszor is szerződj velük! Rögzítsd azt a határidőt, amiben megállapodtatok. Ragaszkodj a határidőhöz, de ahhoz, amiben együtt állapodtatok meg!

Tégy próbára minket! Nézz szét nálunk és érdeklődj ügyfeleinknél, hogy mi milyen kivitelezők vagyunk!

Ha tetszett, oszd meg barátaiddal, üzleti partnereiddel:

Szólj hozzá és véleményezz...
comments powered by Disqus